New Yorkin joogastudiot

Tulin ensimmäisen kerran New Yorkiin pidemmäksi aikaa tekemään joogaopettajakoulutusta ISHTA Yoga -studiolle kesällä 2013. Otin joogatunteja päivittäin, toisinaan monta tuntia peräkkäin. Sukelsin syvälle joogaharjoitukseen, filosofiaan, hengitysharjoituksiin ja opettamisen harjoitteluun.

img_4703

Siksi New York tarkoittaa minulle joogaa. Palasin kaupunkiin takaisin alkuvuodesta 2016, taas opettajakoulutukseen. Vuoden aikana olen vihdoin ehtinyt tutustua kaupungin muuhunkin joogatarjontaan. New York on todellinen joogastudioiden luvattu maa; jokaista tyyliä löytyy ja tarjonta on pääpiirteittäin erinomainen ja opettajat ammattitaitoisia. Täällä on mahdollista löytää yhtä kokeneita opettajia kuin Intiasta konsanaan ja toisaalta joogan itämaiset juuret ovat hioutuneet (toisten mielestä myös pilaantuneet ;)) mm. länsimaisen anatomian ja esimerkiksi neurotieteen myötä.

Kuten kaikki tietää, New York on hektinen kaupunki. Täällä ei voi asua ilman jonkinlaista hiljentymisharjoitusta, joka on minulle jooga ja jollekin toiselle joku muu. Metelissä helposti kadottaa yhteyden omaan olemukseensa. Vaikka olisit vain vierailulla, mielestäni kaupungista saa enemmän irti kun välillä pysähtyy ja kuulostelee itseään, joka auttaa kohtaamaan ruuhkan ja hälinän. Olen kerännyt tähän listaan studioita, joilla olen itse käynyt tai joista nyt puhutaan. Toivottavasti siitä on apua, kun suunnittelet tunnille menoa Nykissä!

Kerrataan kuitenkin ensiksi nopeasti New Yorkin joogafaktat:

  • New Yorkissa kaikki joogaa. Ei kannata ujostella tunnille menoa.
  • Monilla studioilla on edullinen kokeilutarjous, mutta ennen kuin ostat, varmista ettei sen lunastamisen tarvita paikallista henkilötodistusta (paitsi jos omistat sellaisen). Osa tarjoaa edullisen hinnan vain kaupungin asukkaille uusien vakkarikävijöiden toivossa.
  • Jotkin studiot ei anna tulla myöhässä. Mutta useimmat ymmärtävät, että kyseesä on New York, jossa matkan varrella voi tapahtua aivan mitä tahansa, ja luultavasti hikisenä, huohottavana ja ahdistuneena studiolle saapuessasi olet enemmän joogan tarpeessa kuin koskaan…
  • Joogavälineitä käytetään lähes joka tunnilla.
  • Opettajat eivät itse tee harjoitusta salin etuosassa. Suomessa opettaessani törmäsin usein ajatukseen, jonka mukaan opettajan pitäisi itse olla tekemässä harjoitusta omalla matollaan. Täällä taas monesti asennot ja asentosarjat ohjataan sanallisesti, jotta opettaja voi keskittyä huoneessa kiertelemiseen ja yksilölliseen ohjeistamiseen.
  • Monet opettajat täällä antavat myös taivaallisia hands on adjustments, jotka eivät aina tarkoita, että teet asennon väärin, vaan saattavat syventää, parantaa ja helpottaa asentoa.

ISHTA Yoga

Minun kohdallani mikään ei voi kotistudiotani ISHTA Yogaa. ISHTA-jooga on hathan, tantrisen filosfian ja intialaisen ayurvedan yhdistelmätiede ja opetuksessa korostetaan yksilöllisyyttä. Mielestäni ISHTA Yoga tarjoaa ja opettaa joogista viisautta tavalla, jota mikään muu studio ei ole minulle onnistunut välittämään. Vaikka kuinka paljon nautin joogastudiovierailuista ja erilaisista kokemuksista, tämä paikka on minulle koti ja joogan ydin, jonne palaan aina. Täällä opettavat minun ystäväni ja läheiset, rakkaat opettajani. Jos menet tunnille, suosittelen tunneista ja opettajista Alan Fingerin meditaatioita, Sarah Fingerin tunteja ja erityisesti perjantai-iltapäivän Sweat and Samadhi, Peter Ferko, Mona Anand, Aino Siren (suomalaisuudesta plussaa!!), Cassandra Ferland, Donna Fillios ja Gina Menza. Tuntiaikataulut ja muut tiedot www.ishtayoga.com.

img_5157

Kula Yoga

Kula Yogalla on studioita Sohossa, Tribecassa ja Williamsburgissa. Ajauduin studiolle parin ystäväni suosituksesta, ja tykkään paikasta tosi paljon. Studiot on kodikkaan tyylikkäitä, ja ainakin Williamsburgin studion yhteydessä toimii smoothie-baari. Studion erikoisuus on “kehonhuolto”tunnit, joissa käytetään apuvälineinä muun muassa palloja, joiden avulla avataan eri kehonosia, toisinaan syvästikin. Sopii fyysisestä harjoituksesta ja kehon avaamisesta kiinnostuneille. Useat tunnit ovat teknisesti haastavia (ei kannata silti pelästyä) ja tunnilta saa usein enemmän irti, jos on joogatietoa omasta takaa. Joogan henkistä puolta ei mielestäni täällä korosteta, mikä saattaa sopia joillekin, mutta omalla kohdallani asana on vain puolet koko toimituksesta!

kula-soho-studio-2
Kula Yoga Project Soho

Studioista oma suosikkini on Williamsburg, jossa on myös sauna. Toisen omistajan, Nikki Vilellan tunteja suosittelen erityisesti, jos olet joogannut (ja mahdollisesti opettanut) pitkään ja kaipaat inspiraatiota asentosarjojen variaatioihin ja todella tarkkojen ohjeistuksien antoon. Nikkin keskittyneisyyttä opettamisen aikana ei voi kuin ihailla. www.kulayoga.com

Y7

No sitten päästään joogavillitysten pariin. Kynttilänvalossa, kuumassa huoneessa tehtävä dynaaminen vinyasa-harjoitus HIPHOP-MUSIIKIN TAHTIIN. Olet joko saapunut taivaaseen tai helvettiin. En ole vielä itse ehtinyt kokeilemaan, mutta huhut kertoo että höyryjen päästely lämpimässä räpin tahtiin tekee hyvää, ja hermosto rauhoittuu pimeässä. Täällä on absoluuttinen no-late policy, eli mene ajoissa. www.y7-studio.com

Yoga to the People

Monien nuorten ja matkalaisten suosima studio, koska maksu tapahtuu lahjoituspohjalla
ja studioita on useampi. En ole ehtinyt vielä käymään tunnilla, mutta halusin lisätä sen listaan, koska se saattaa olla monelle hyvä vaihtoehto. www.yogatothepeople.com

Screen Shot 2016-11-20 at 10.59.50 AM.png

 

YogaWorks

YogaWorks on yksi Amerikan suurimmista joogaketjuista. Oman studioni perustaja Alan Finger on ollut perustamassa YogaWorksia, mutta jätti studion perustaessaan vain yhdelle joogaperinteelle omistautuneen ISHTA Yogan. YogaWorksilla on todella toimivan oloinen systeemi; opettajakulutuksia, erinomaisia opettajia, viihtyisiä ja todella toimivia studioita ympäri kaupunkia. Laajasta tunti- ja opettajatarjonnasta voi olla vaikea löytää omaa suosikkia, mutta tsekkaa ainakin konkariopettajat Jean Koerner, Mona Anand, Sarah Bell, Chrissy Carter ja Jodie Rufty. www.yogaworks.com

Muita studioita:

Jivamukti: Madonna teki studiosta tunnetun käymällä siellä 90-luvulla. Yhteydessä kiva vegaanikahvila.

Brooklyn Yoga Club: Taitaa olla ashtangien pyhiinvaelluspaikka opettaja Eddie Sternin ansiosta, hehe.

New York Yoga: ISHTA Yogan oma anatomiaguru Kristin Leal opettaa täällä.

Toivottavasti näistä on iloa. Saa jättää myös omia vinkkejä ja kommentteja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s