Ruokaa ja kahvia kiitos: Manhattan

New Yorkissa voi syödä mitä vaan, missä vaan ja milloin vaan. Hyviä ravintoloita ja kahviloita on syrjäisemmilläkin seuduilla (syynä nopeasti etenevä gentrifikaatio), mutta kaupungin ollessa niin iso, kannattaa selvittää jotakin etukäteen. Onneksi teillä on Mikaela, ultimaattinen opas New Yorkin parhaisiin paloihin.

img_5430

Yleistä ravintolassa syömisestä:

Illallisaikaan monessa ravintolassa saattaa olla täyttä eikä varauksia oteta vastaan. Kannattaa vaan mennä paikan päälle kyselemään, koska useimmiten hostess ottaa nimesi ja puhelinnumerosi ja lisää sinut jonotuslistaan. Monesti hostessit arvioivat odotusajan hieman yli varmuuden vuoksi, eli 30 minuutin jonotusaika voi olla todellisuudessa vain 20. Odottaessa voit ostaa drinkit baarista (maksa juomat erikseen baarimikolle ja jätä tippi heille) tai mennä ulos ja palata takaisin kun hostess soittaa (onnistuu varmaan vaan paikallisella liittymällä) tai vähän ennen kun arvioitu odotusaika on mennyt umpeen. Kannattaa aina kysyä hostessilta mikä on paras järjestely.

Ravintolan henkilökunta: Ensimmäisenä olet luultavasti tekemisissä hostin/hostessin kanssa, joka hoitaa ihmisten ohjaamisen pöytään ja antaa ruokalistat. Tarjoilijat ottavat tilaukset ja vastaavat kysymyksiin. Ruuan tuovat ja astiat korjaavat eri henkilöt, joita kutsutaan nimellä busser tai bus boy/girl. Näiltä työntekijöiltä ei kannata tilata mitään, korkeintaan voit pyytää heitä ohjaamaan tarjoilijan pöytääsi.

Tippi: Ravintolan tippiprosentti on aina 18-20% eikä sillä ole tekemistä palvelun laadun kanssa. Työntekijöiden peruspalkka on muutaman dollarin luokkaa, joten suurin osa tulosta koostuu tipeistä. Moni suomalainen (eurooppalainen) karsastaa korkeaa tippausta, mutta se kuuluu hintaan. Helpoin tapa laskea tippi: laskuerittelyssä lukee ruokien yhteissumma sekä TAX eli vero, joka on New Yorkissa 8,87%. Kertomalla veron kahdella, saat 17,74% tipin. Pidä tämä miniminä ja pyöristä tippi aina ylöspäin. Kerroin saman säännön mummilleni, kun hän oli matkoilla New Yorkissa. Hän ei muistanut pitikö vero kertoa kahdella vai kolmella, joten varmuuden vuoksi hän kertoi sen kolmella ja jätti muhkean tipin joka ravintolaan. Parempi siis niin päin. 😉

This is how you do it! Laskun jakaminen ravintolassa: Ravintola ei voi jakaa saman pöydän laskua useammalle eri laskulle. Pöytäseurueenne saa yhden laskun, ja teidän pitää itse jakaa loppusumma maksajien kesken, miten vaan haluatte. Laskun voi maksaa sekaisin käteisellä ja korteilla. Jos teitä on useampi ja kortteja on monta, kirjoittakaa laskun kääntöpuolelle jokaisen kortin viimeiset neljä numeroa ja summa, joka siltä kortilta veloitetaan. Nämä summat ovat tipittömiä. Ojenna kuitti ja kortit ja käteinen tarjoilijalle ja selitä tilanne. Kun saatte allekirjoituskopiot, jokainen tippaa itse omaan kuittiinsa (tai erikseen käteisellä) mielensä mukaan. Tippi veloitetaan jälkikäteen kortilta eikä siihen liity ryöstöriskiä. Disclaimer: kannattaa selvittää kunkin ravintolan käytäntö, koska olen törmännyt mm. siihen, että laskun voi maksaa maksimissaan kahdella eri kortilla yms.

img_5286

Multa kysytään paljon vinkkejä syömiseen ja juomiseen liittyen. Siksi halusin kerätä kaiken yhteen paikkaan. Jaottelin postaukset alueittain ja ensimmäisenä kunnian saa aloittaa Manhattan.

Disclaimer: en syö kovin suurella budjetilla ulkona, ja silloin kun syön, syön kala- ja kasvisruokaa, en käy baareissa kovinkaan usein, ja olen tosi jämähtänyt hyväksi todettuihin paikkoihin, hengaan usein midtownissa ja siitä alaspäin. Listauskin on siis sen mukainen. 

img_4402
Sohossa vaellellessa voi löytää ihania paikkoja

Ravintolat:

Union Square -alue

Peace food Cafe

Täällä käyn tosi usein, koska se sijaitsee toisella puolella katua mun joogastudiosta. Peacefood on vegaanipaikka, joiden ruoka uppoaa ei-vegaaneille täydellisesti. Toinen lokaatio on Upper West Sidella. Parasta täällä: Vegan cheeseburger, keitot ja jälkkäriksi Raw Key lime pie. Talvella ginger soy latte tai brazilian nut chai lämmittävät New Yorkin viimasta kohmettuneita sisäelimiä.

Soveltuu: Brunssiin, lounaaseen, kahvitteluun, illalliseen.

El Dorado

Tacot on jotenkin tosi suosittuja Nykissä, vaikka vielä enemmän Meksikon läheisyydessä Kaliforniassa. Edullinen ja nopea tacopaikka löytyy ihan Union Squaren vierestä 12 kadulta. Tänne voi jäädä istumaan tai lämpimällä säällä tykkään kävellä Union Square Parkiin tai Washington Square Parkiin syömään. (Puistossa kannattaa varoa oravia, New Yorkin oravat ovat lajinsa vahvimpia edustajia, joilla on kehonrakentajan vartalo ja ruokahalu).

Sopii lounaalle.

img_2676
El Dorado

NOLITA / SOHO

Butcher’s Daughter

Länsirannikolta New Yorkiin saapuneella kasvisravintolaketjulla on kaksi ravintolaa New Yorkissa, yksi yläkaupungissa ja toinen Nolitassa. Paikka oli aika hypessä viime vuonna ja siksi se on usein täynnä. Toiset ei ole tästä niin innoissaan, mutta itse olen inspiroitunut paikan sisustuksesta ja ruoka on ollut aina hyvää.

Soveltuu: Brunssiin, lounaaseen, illalliseen, kahville/mehu- tai smoothietauolle.

Miss Lily’s

Jotkut taitaakin tietää kuinka paljon rakastan Jamaikaa, jamaikalaista ruokaa, kulttuuria ja musiikkia. Täällä on kaikkea sitä tarjolla. Ainut ei-jamaikalainen asia on hinta; ruoka on New Yorkin hintatasoa tai jopa aavistuksen korkeampaa. Toisaalta sillä saa hyvää ruokaa ja erinomaisen tunnelman. Alkuperäinen Miss Lily’s sijaitsee W Houston -kadulla muutama kortteli Broadwaylta, ja toinen Alphabet Cityssä.

Soveltuu: Brunssiin ja illalliseen, drinkeille, paikasta löytyy myös mehubaari.

EAST VILLAGE

Cafe Mogador

Supersuosittu marokkolainen ravintola East Villagessa ja toinen sijainti on Williamsburgissa. Jos olet Sandro-huumassa niin suuntaa tänne samantyyppisen makuelämyksen perässä.

Soveltuu brunssiin ja illalliseen.

WEST VILLAGE

Olio e Piu

Kaunis italiainen ravintola, talvella sisätila on tunnelmallinen ja säiden salliessa vihreä terassi on ihana paikka ruokailuun ja katuvilinän katseluun. Silloin harvemmin kun syön ulkona, en välitä niinkään mitä syön; musta on ihana herkutella pizzalla, mozzarellalla tai pastalla silloin tällöin.

Soveltuu: brunssiin, lounaaseen tai illalliseen.

MEATPACKING DISTRICT

The Wild Son 

Brunssi on Nykin must-juttuja ja tässä yksi monesta erinomaisesta paikasta, tällä kertaa Meatpacking Districtillä. Tilaa löytyi ilman odotusta ja avokado-toast oli just niin hyvää kun pitääkin.

Soveltuu: brunssiin, lounaaseen ja illalliseen sekä drinkeille.

IMG_6040.jpg

Kahvilat:

Mun mielestä kahvilassa pitää olla hyvä kahvi, jotain syötävää (en puhu pään kokoisista donitseista), vessa ja wifi. Haluisin myös juoda kahvini posliinikupista enkä pahvisesta. Vessaa ei lain mukaan tarvitse olla pienissä paikoissa, joten se ei ole itsestäänselvyys. Monet kahvilat valitsee olla ilman wifiä, jotta kukaan ei jämähdä koko päiväksi istumaan MacBookinsa kanssa, ja take away -kulttuurissa kahvin saa automaattisesti pahvimukiin, vaikka jäisi paikan päälle. Hyvän kahvilan löytäminen ei aina ole niin helppoa, kun on tarkat kriteerit. Tässä mun suosikit, joista osa täyttää kaikki vaatimukset, toiset taas saa anteeksi kauniiden kahvikuppien ansiosta.

img_5222
Tän hetken avainsanat: GF, vegan ja organic

Birch Coffee

Birch coffeella on nykyään monta lokaatiota, useampi Manhattanilla ja yksi Queensissä. Kahvi on tosi hyvää ja vahvaa (just how I like it), espressosta lähtee melkein kulmakarvat irti mutta onneksi mun kulmakarvat on vahvaa tekoa… Jos kahvi ei uppoa, niin kylmällä säällä Hemp milk chai on taivaallinen. Vessa löytyy useimmista, nettiä ei. Jos haluat posliinikupin, se pitää pyytää.

La Colombe

La Colombe on kahvipanimo, ja heidän kahvejaan voi löytää monista eri kahviloista. Heidän oma kahvilansa Lafayette streetillä on instagram-edustava ja vilkas. Hyvä kahvi, iso vessa, ei nettiä. Ulkopenkkejä vuoden ympäri. Kauniit astiat.

Kaffe 1668

Hyvän kahvin lisäksi täältä saa kevyttä lounaspurtavaa, kuten quinoasalaatteja, smoothieita ja panineja. Täällä on netti! Ja vessa. Kymmenen pistettä.

Organic Avenue

Täältä saa hyviä smoothieita. Ennen heillä oli monta sijaintia, mutta ilmeisesti rahavaikeudet ajoivat ketjun alas kokonaan. Nyt he ovat avanneet kaksi suosituinta lokaatiotaan. Sopii hyvin pieneen lepohetkeen kaiken kävelyn keskellä.

img_4797
Organic Avenue aukesi uudelleen Bleecker Streetillä

Viimeisimpänä ja vähäisimpänä:

Starbucks

Ainoastaan hätätapauksessa. Toistan vielä: hä-tä-ta-pauk-ses-sa. Starbucks on kaikkialla, monessa on vessa, wifi on erinomainen, kahvi kamalaa mutta heidän termosmukinsa tosi hyviä.

img_6031

Kahvilat on hintatasoltaan aavistuksen edullisempia kuin Suomessa. Kahvilassa tippiä kannattaa jättää muutama dollari. Ihmisten määrään ja jatkuvaan sosialisointiin kyllästyy nopeasti, joten viikkoni kohokohta on lauantai, kun kotoa ei tarvitse lähteä mihinkään ja saan keittää omat kahvit yöpuvussa.

img_4586
Tässä amerikkalais-suomalainen fuusio.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s